Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Fosta Fabrică de Ţigarete

Este situată pe Splaiul Titulescu – Str. Pop de Băseşti 2, construcţia iniţială datând din 1846. Fabrica a fost  reconstruită în anii 80 ai sec. al XIX-lea şi  extinsă de mai multe ori.

„Fabrica de Tutun” a fost primul stabiliment industrial construit în Iosefin, încă din 1846, înainte de introducerea monopolului de stat al tutunului în Monarhia Habsburgică. Iniţial se prelucra numai tutunul. După aceea a fost preluată şi producţia de ţigări („havane”), care până în anii 80 ai sec. al XIX-lea se făcuse în Palatul Dicasterial din Cetarte. Fabrica a devenit astfel un stabiliment de producere a tutunului, ţigaretelor şi ţigărilor.

În secolul al XIX-lea în fabricile de ţigarete munceau mai ales femeile. Chiar şi faimoasa Carmen, eroina principală a operei Carmen de Georges Bizet, ţiganca iubită a lui Don José şi a toreadorului Escamillo, era potrivit libretului oprerei, muncitoare la fabrica de ţigări din Sevilla. Înainte de Primul Război Mondial, 90% dintre muncitorii Fabricii de Ţigarete din Timişoara erau femei din cartierele de locuit învecinate, mai ales din Iosefin şi Mehala. Înainte de Primul Război Mondial complexul a fost ca mărime a doua „fabrică de tutun” din Regatul Ungariei. Astăzi activitatea de prelucrare a tutunului şi  producţia de ţigarete au fost sistate.

Faţadele exterioare ale clădirii existente în prezent datează cu siguranţă de dinaintea Primului Război Mondial. Având parter şi două etaje şi un turn–coş de fum care există şi astăzi, complexul domina în acea vreme, ca înălţime şi masivitate, zona înconjurătoare. Remarcabil este aspectul primei curţi interioare, cea dinspre splai, în care este amplasat şi coşul de fum. „Fabrica de Tutun” reprezintă un interesant exemplu de arhitectură industrială în stilul anilor 1900.

Pe faţada dinspre splai, la stânga intrării actuale la „Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultuă” se mai poate vedea plăcuţa unui semn de înălţime hidrografică de dinaintea Primului Război Mondial.

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Octombrie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
 

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna