Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Fostul Abator Orăşenesc

FOSTUL ABATOR ORĂŞENESC

abator-smallSe află pe Bd. Eroilor de la Tisa 24, a fost construit între anii 1904  – 1905, (corpul nou al fabricii de gheaţă 1910), arh. László Székely, constr. Eugen Klein).

Evoluţia Timişoarei în perioada din jurul anului 1900, mai ales creşterea masivă a populaţiei, a făcut necesară construirea unui abator, care să corespundă principiilor de igienă şi normelor de sănătate publică ale perioadei respective. Luând ca modelel abatoarele recent construite în Germania, tânărul arhitect Székely a conceput un ansamblu format din 11 corpuri de clădire distincte (astăzi, din păcate, în cea mai mare parte demolate). Abatorul proiectat corespundea celei mai înaintate tehnologii din acea vreme: transportul cărnii se făcea cu monorailuri suspendate, etc.

Din punct de vedere al plasticii arhitecturale, compoziţia ansamblului este dominată de către turnul de apă, amplasat pe axa majoră de simetrie a complexului. Turnul constituie un reuşit cap de perspectivă pentru actuala Str. Daliei. El este rezolvat sub forma unui turn medieval cu elemente plastice neoromanice şi neogotice. Împreună cu ansamblul porţii principale, flancat de doi piloni, concepuţi fiecare ca un soclu masiv, care susţine câte o sculptură monumentală simbolizând activitatea din halele de lucru, turnul de apă se păstrează şi astăzi (exceptând acoperişul iniţial ascuţit).

Proiectul de restaurare prevede reconstruirea acoperişului ascuţit (de inspiraţie medievală), pe care turnul l-a avut iniţial, dar care a dispărut cu multe decenii în urmă. Proiectul prevede reconstruirea  acoperişului reluând exact silueta originală, dar executat din sticlă şi oţel, ca o replică contemporamă a turnului monumental iniţial.

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  August 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
       1
  3  4  5  6  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna