Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Casa Turcească (Casa Dissel)

Deoarece în Maierele Vechi (azi Cartierul Elisabetin) au existat primele trei parcele ocupate cu construcţii la 1750 (Capela Rosalia ridicată în 1739-1740, casa căpitanului inginer Dissel (Distel) şi Cambiatura,locul de schimb al cailor de poştă), circulă numeroase legende despre acest cartier.

Singura dintre cele trei construcţii care se păstrează până astăzi şi care este numită şi menţionată în lista documentelor  istorice drept „Casa Turcească” este casa inginerului Dissel, situată pe str. E. Celebi la numărul 2.
Despre această casă circulă cele mai multe legende.

Se afirmă că aici şi-ar fi avut haremul un paşă. Un tunel ar conduce de la această casă până în cartierul Cetate, un altul pe malul Dunării vizavi  de Belgrad. Se spune, că în perioada dictaturii comuniste mai mulţi disperaţi au căutat tunelul care duce la Belgrad, pentru trece astfel peste „Cortina de Fier” şi a evada din „Lagărul Socialist”. Când clădirea a fost restaurată bineînţeles că nu s-a găsit nici un tunel. 

S-a constatat că, indiscutabil, cărămizile din care este construită casa sunt austriece, corespunzând perfect normelor de construire austriece din sec. al XVIII-lea.

Inginerul Dissel, căruia i-a aparţinut casa, a fost numit căpitan în anul 1733 şi a devenit maior în 1747. Ca inginer ofiţer, Dissel a participat la construirea fortificaţiilor timişorene, dar şi la construirea Bisericii Misericordienilor şi a domului din actuala Piaţa Unirii între anii 1736 şi 1750.
Unele surse îl numesc „autorul” domului din Piaţa Unirii.

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Octombrie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
 

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna