Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Imprimare

Evenimente curente

Eveniment 

Titlu:
Toate la timpul lor
Cand:
24.01.2010 19.00 h
Unde:
Teatrul German de Stat - Timisoara
Categorie:
Teatrul German de Stat

Descriere

Autor: David Ives

Regizor: Radu Alexandru Nica

în sala Teatrului German

Spectacolul se traduce la cască în limba română.

Distribuția:

Betty.... Ioana Iacob

Bill.... Alex Halka

Kafka.... Olga Török

Milton.... Iosif Csorba

Swift.... Horia Săvescu

Troţki.... Rareş Hontzu

Doamna Troţki.... Daniela Török

Ramon.... Radu Miodrag Vulpe

Regizor ethnic.... Cristian Stana

Asistenţă de regie.... Isolde Cobeţ

Light-Design şi ilustraţie muzicală.... Radu Alexandru Nica

Video.... Casa Gontz

Decorul şi costumele.... Borbála Kiss

Regia.... Radu Alexandru Nica

Cu sprijinul:

Consiliul Local Timisoara

Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart

 Parteneri media:

Radio Timisoara

Şapte seri

24Fun

Liternet

TVR Timişoara

Radio Campus

 Partener cultural:

Librarium

 Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 15 ani.

Despre piesă

David Ives îşi confruntă spectatorii cu un univers atât de absurd, atât de bizar şi nemaipomenit de amuzant, încât după o perioadă nu ne mai poate mira nimic. Simţul pentru limbaj, ritmul şi sunetul, şi, mai ales, comicul stau în centrul atenţiei. Şi în cazul în care limbile existente nu ar fi suficiente, se va inventa în scurt timp o nouă limbă...

Cuvântul regizorului

În ciuda faptului că există ideea preconcepută în lumea teatrală din România că a face o comedie e mai dificil decât dramă bunăoară, genul comic este în cvasiunanimitate repudiat ca fiind inferior celui tragic. El este aproape fără excepţie asociat teatrului comercial şi este mai mereu suspectat de lipsă de profunzime. Tocmai pentru a pune în discuţie aceste idei preconcepute în receptarea de către critica românească a textului comic (fireşte că excepţie notabilă fac marii clasici – Molière, Caragiale etc.) şi pentru că am constatat că cererea marelui public se îndreaptă simptomatic înspre comedie, în totală contradicţie cu critica de specialitate, am găsit de bun augur să acopăr cu acest spectacol zona delectării prin râs.

E aproape un truism deja să adaug că zâmbetul poate ascunde adesea o idee profundă, că aceasta nu este mijlocită obligatoriu de un discurs care se ia excesiv în serios, ba chiar dimpotrivă în atâtea cazuri. Mi-am asumat totuşi riscul de a polemiza cu propria imagine de creator de opere “serioase” şi de a produce împreună cu minunata, vitala şi proaspăta echipă a Teatrului German un spectacol aproape exclusiv comic. Scopul acestui spectacol este acela de a delecta spectatorii printr-un râs pe care nu l-am doritfacil pur şi simplu, dar care ajunge uneori pînă la grotescul comic recognoscibil atât de des astăzi în jurul nostru, fapt care evident te mână să judeci serios tarele societăţii în care trăim, invadate de sexualitate, incultură şi ridicol aproape ubicuu.

Cele trei texte ale americanului David Ives îmbină atât ştiinţa scriiturii comice pe care o regăsim în filmul american (cu care publicul românesc este extrem de afin prin cultura televiziunii) cu un comic uşor elitist, de asociaţii culturale, tipice filmelor lui Woody Allen. Toate acestea au fost mixate în spectacolul nostru cu cultura extrem de pregnantă a animaţiilor contemporane şi a sitcom-ului de bună calitate pe care o au tinerii de astăzi – un umor al grotescului, în care moartea bunăoară e privită cu înspăimîntatoare lejeritate, poate tocmai din impulsul de a face mai suportabil implacabilul. De aceea ţin să mulţumesc tinerilor actori ai teatrului care m-au îmbogăţit cu lumea atît de specială a comicului lor radical diferit de umorul generaţiei mele. Sperăm ca acest potpuriu teatral-filmic să găsescă un larg public degustător. Cred că nevoia de râs a semenilor noştri este atât de mare, inclusiv de râsul ca formă de supravieţuire intelectuală, încât este o chestiune de morală profesională şi de etică socială să venim, noi, oamenii de teatru, în întâmpinarea acesteia.

(Radu Alexandru Nica)

Locatie

Harta
Loc de desfășurare:
Teatrul German de Stat   -   Site
Strada:
Strada Alba Iulia nr. 2
Cod Postal:
300086
Oras:
Timisoara
Judet:
Timis
Tara:
Tara: ro

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Noiembrie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      
      

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna