Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Cartierele Iosefin, Elisabetin

There are no translations available.

iosefin-smallPână după anul 1716 zona de astăzi a cartierelor actuale Iosefin şi Elisabetin, situate la sud-vest, respectiv sud de cartierul Cetate, nu a fost locuită. Aici nu existau nici un fel de construcţii (exceptând aşanumitul „val roman”, a cărui dată reală de execuţie nu se cunoaşte, dar care traversa actualul cartier Iosefin).

Primele construcţii au apărut în actualul cartier Elisabetin. Este vorba despre Capela Rosalia ridicată în 1739-1740, casa căpitanului inginer Dissel (Distel) şi Cambiatura (locul de schimb al cailor de poştă). Din documentele din anii 1746 şi 1750 nu reiese clar, dacă aparţinea lui Dissel numai casa de vară, sau şi „cambiatura”. Numeroase documente indică clar faptul că nu existau alte construcţii în această zonă în anii 1746 – 1750. Aceste proprietăţi şi clădiri au fost denumite „Maierele Vechi”, probabil în anul 1744, când s-a aprobat construirea la nord-vest de acestea a unui cartier de locuit nou numit „Maierele Noi” (nucleul iniţial al actualului cartier Iosefin). Termenul „maiere” provine din germană şi înseamnă „curte arendată împreună cu construcţiile aferente”.

Unele legende privesc cartierul dezvoltat în jurul unei biserici ortodoxe din lemn, existente în anul 1727. Cum însă pe teritoriul actual al cartierului Elisabetin până în 1750 nu au existat decât cele trei construcţii menţionate anterior (numeroase documente istorice dovedesc acest lucru), biserica din lemn nu putea fi amplasată decât în fostul cartier Palanca Mică, deci la nord de canalul Bega actual, aproximativ la sud de intersecţia străzilor actuale 20 Decembrie 1989 şi C.D. Loga, în Cicumscripţia I „Cetate” a Timişoarei. În afară de faptul că era amplasat la sud de cetatea istorică, dar la nord de canalul Bega actual, deci la distanţă cu mult mai mică de cetate decât Cartierul Elisabetin actual, cartierul cu biserica din lemn din 1727 nu avea nimic în comun cu Elisabetinul.

Abia după 1750 a apărut un cartier de locuit între actualele Piaţa Bisericii şi Str. Cozia, la sud de Esplanada lată de 948 m, pe care era interzis a se construi, şi deci la sud de cele trei construcţii menţionate anterior. Cartierul se numea Maierele Vechi Valahe şi era locuit în mare majoritate de români. În jurul străzilor actuale Romulus şi Odobescu s-a dezvoltat Cartierul Maierele Vechi Germane, locuit de germani.

Cu timpul, cele două cartiere s-au unit şi au primit în anul 1896 numele de Elisabetin, în cinstea Elisabetei, împărăteasa Austriei şi regina Ungariei, cunoscută mai ales sub numele de „Sissi, împărăteasa rătăcitoare”, care călătorea prin lume însoţită doar de câte o doamnă „de onoare”, după ce Kronprinz Rudolf, fiul ei, s-a sinucis.

Sissi, o brunetă de o frunuseţe tulburătoare, a fost soţia împăratului rege Franz Joseph, care murind în 1916 a supravieţuit tuturor membrilor mai apropiaţi ai familiei sale: Dacă fratele său, Maximilian împăratul Mexicului, a fost condamnat şi executat de revoluţionari în 1876, fiul lui Franz Josef, Rudolf, s-a sinucis în 1889. Soţia lui Franz Josef, Elisabeta „împărăteasa rătăcitoare”, a fost asasinată în Elveţia în 1898. Iar următorul prinţ moştenitor, Franz Ferdinand, a fost asasinat la Saraievo în 1914, pretext pentru izbucnirea Primului Război Mondial.

Cartierul Elisabetin a avut vreme îndelungată un aspect rural. Abia după anul 1890 cunoaşte o dezvoltare urbană puternică.

Nucleul iniţial al actualului cartier Iosefin a fost aprobat în anul 1744. El a fost trasat „la planşetă”, având trei străzi principale: actualele străzi Dragalina, Bolintineanu – Văcărescu şi Pop de Băseşti – Maniu, la sud-vest de Esplanadă - câmpul lat de 948 m pe care era interzis a se construi. Era locuit de germani şi se numea Suburbia Germană sau Noile Maiere Germane. În 1773 primeşte numele de Iosefin în cinstea împăratului Iosif II, fiul Mariei Theresia.

Cartierul Iosefin a avut un caracter rural până la racordarea Timişoarei la sistemul feroviar al Europei Centrale în 1857, când   s-a construit la nord de acest cartier prima gară a oraşului. După realizarea mai multor legături feroviare şi amplasarea mai multor unităţi industriale, Iosefinul se dezvoltă rapid în a doua jumătate a sec. al XIX-lea.

Obiectivele turistice din Cartierul Iosefin:

Podul Maria

Palatul Societatii de Hidroameliorari Timis-Bega

Palatul Marschall

Casa cu poarta frumoasa

Casa cu pauni si bufnite

Casa cu pauni

Palatul Jakob Klein

Monumentul Sf. Maria

Palatul Comunitatii Reformate

Biserica Ortodoxa Romana din Iosefin

Palate Piata Mocioni

Podul Metalic

Casa de Raport a municipiului din Iosefin

Casa de Economii din Iosefin

Casa Rudolf Menczer

Palatul Thomas Ede

Complexul Surorilor de Notre Dame

Biserica Catolica Parohiala din Iosefin

Palatul Albert Schott

Casa Albert Hain

Palatul Alexandru Pisica

Palatul Miksa Bruck

Sinagoga din Iosefin

Palatul Ancora

Fostul Hotel Royal

Fost Hotel Splendid

Casa Turcească

 

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Februar 2019  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
    
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna