Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română

catedrala mitropolitana ortodoxa romana smallAdresă

Bd. Regele Ferdinand I

Datare

Construcţia catedralei a început în 1936, având autorizaţia de construcţie 22.06.1936 şi a fost terminată în anul 1946.

Stil arhitectural

Stil moldovenesc cu unele elemente eclectice.

Datorită stilului tradiţional moldovenesc („sinteza moldavă”, cum l-au numit unii cercetători) care prelucrat creator mai multe influenţe diferite, dar a fost puternic marcat de stilul gotic, clădirile aparţinând acestui stil prezintă o siluetă elansată, complet diferită faţă de cea a nereuşitelor edificii ortodoxe ridicate la Timişoara în perioada interbelică.

int catedrala-smallBiserica reprezintă un fericit „cap de perspectivă” al Pieţei Victoriei din faţa sa. Stilul edificiului nu este complet străin de arhitectura anilor 1900 din piaţă, caracterizată de asemenea prin jocul amplu al acoperişurilor. Ea contrasteză în mod reuşit cu marele arc de triumf al teatrului, creind o tensiune plastică, ce aduce noi valori scenografice spaţiului urban.

Spaţiul interior are de asemenea o elansare elegantă. Proiectul de arhitectură a fost întocmit în urma câştigării unui concurs naţional de către prof. arh. Ion D. Trajanescu, constr.  antrepren. Ing. Tiberiu Eremie.

Aspecte de unicitate

Din cauza terenului dificil de fundare, fundaţiile sunt executate pe 1.000 de piloni din beton armat.

Cu înălţimea sa 83,7 m este una dintre cele mai înalte clădiri din Timişoara, fiind cea mai înaltă biserică din România şi una din cele mai încăpătoare, putând adăposti peste 5000 de persoane.

Totodată în subsolul catedralei se află o interesantă colecţie de artă religioasă.

Legende, povestiri

După 23 august 1944, la 30-31 octombrie 1944, aviaţia germană a bombardat Timişoara. Şase bombe au căzut asupra catedralei. Dintre cele şase bombe, nu a explodat decât una, care a provocat pagube importante, dar limitate. Faptul că celelalte cinci bombe, deci marea lor majoritate, nu au explodat, este considerat „o adevărată minune cerească”: mâna lui Dumnezeu şi-a apărat Casa Sa!

Alte aspecte

  1. Colecţia de artă religioasă de la subsol este accesibilă din interiorul bisericii – mergând pe lângă zidul din dreapta înspre altar, prin ceea ce ar corespunde unei „nave laterale” a bisericii, ajungem la o uşă; se intră şi se coboară scările. Colecţia conţine obiecte colectate din diverse biserici vechi ale Banatului.
    Colecţia cuprinde o galerie de icoane şi vechi obiecte de cult. Interesante sunt şi fragmentele de altare din sec. al XVIII-lea, care vorbesc despre pătrunderea barocului în arta ortodoxă din Banat. Acest fenomen interesant – intrarea unui curent artistic tipic catolic (mai exact: al Contrareformei) în arta religioasă ortodoxă este una dintre interferenţele culturale tipice (şi atât de frecvente) în Banat.
  2. Clopotele catedralei, cu o greutate totală de 7000 kg, au fost realizate dintr-un aliaj de metale aduse din Indonezia (insulele Java şi Borneo). Acordarea clopotelor a fost realizată de către cunoscutul compozitor Sabin Drăgoi.

Istoria terenului pe care a fost construită catedrala este şi ea interesantă. Pe aici trecea calea ferată, căci la momentul construcţiei sale (1858) administraţia militară a avut pretenţia de a avea control din cetate asupra traficului feroviar – practic se dorea aducerea liniei de cale ferată „în bătaia tunurilor”. Calea ferată era încă aici în perioada interbelică, dând naştere unor aspecte foarte pitoreşti: când trecea trenul, la barieră aşteptau nu doar maşini, ci şi tramvaiele („fratele mai mare” avea prioritate). Tot în zona parcului de azi s-a aflat şi un mare cimitir: „cimitirul din faţa Porţii Petrovaradinului”. (Petrovaradin era marea cetate construită de Habsburgi lângă Novi Sad).

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Mai 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
     
      

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna