Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Vila Kimmel

 centrul cultural francez-vila kimmel smallAstăzi este cunoscută ca şi Centrul Cultural Francez.

Adresă
Bd.  C.D. Loga 46

Datare

Aut. de constr.05.10.1911, aut. de folosire 01.01.1914

Arh. Josef Kremer jun.

Stil arhitectural

Stilul anilor 1900, cu unele elemente prelucrate şi stilizate din arhitectura clasicistă franceză din sec. al XVIII-lea. Semnificative pentru expresia plastică a clădirii sunt semicoloanele compozite stilizate, care marchează ediculul din stânga faţadei principale.

Comanditar

Ignaz Sándor Kimmel

Familia Kimmel era o familie cunoscută în oraş – primul Kimmel „de notorietate” (şi care se numea tot Ignaz – probabil că prenumele s-a moştenit după tradiţie, de la bunic la nepot...) era semnalat ca învăţător la şcoala „poporală” din Fabric, în 1784. Ulterior Kimmel-ii ajung faimoşi în Timişoara mai ales datorită fabricii de băuturi spirtoase, care a prosperat încă şi în perioada interbelică. Familia Kimmel mai avea un teren cu o vilă în Fabric, în apropierea Gării de Est (pe terenul respectiv se află acum Parcul Zürich).

Bineînţeles că sfârşitul normalităţii a venit odată cu faimoasa Lege 119 din iunie 1948 – era legea naţionalizării; găsim Kimmel & Co. I, Timişoara în lista-anexa nr. 20 a legii...


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Mai 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
     
      

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna