Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Muzeul National al Banatului Timişoara

PE MOMENT MUZEUL DIN CADRUL CASTELULUI HUNIADE ESTE INCHIS.
EXPOZITIILE TEMPORARE SE POT VIZITA LA BASTIONUL THERESIA,
STR. MARTIN LUTHER Nr. 4

Muzeul Banatului a funcţionat în Castelul Huniade timp de peste 60 de ani.
În prezent castelul este în renovare şi muzeul are deschise doar expoziţii temporare, organizate la mansarda Bastionului Theresia.

 muz ban mansarda-sm

  Bastion Theresia
  str. Martin Luther nr. 4
  Tel: +40 256 491339
  www.mnab.ro

  Orar: Marţi - Duminică
            10 - 18

 


În Castelul Huniade:

Muzeul Banatului a ocupat în întregime spaţiul oferit de Castelul Huniade – cea mai veche clădire atestată în Timişoara. (Piaţa Huniade nr.1)
A fost construit de către regele Carol Robert de Anjou între 1307-1315 drept reşedinţă regală, având şi funcţii militare.
A fost extins ulterior sub Iancu de Hunedoara, dar şi avariat în timpul multor asedii (1552, 1716, 1849). A dobândit aspectul actual după reconstrucţia din 1856, iar din 1948 castelul găzduieşte colecţiile Muzeului Banatului. În urma unor cercetări arheologice, efectuate în 2009, în curtea interioară a fost descoperită fundaţia primului turn donjon al castelului medieval, împreună cu fântâna încă funcţională a incintei. S-a stabilit totodată că acest turn a fost construit pe fundaţia unei clădiri încă şi mai vechi. În curtea interioară se păstrează şi o colecţie de lapidariu, cu piese antice şi medievale.

Muzeul cuprinde trei secţii:    - Secţia de arheologie
                                          - Secţia de istorie
                                          - Secţia Ştiinţele Naturii

Secţia de arheologie
parta-small
Cel mai important obiectiv al Secţiei de Arheologie îl constituie sanctuarul neolitic de la Parţa, restaurat integral. În camera altarului există un soclu de formă paralelipipedică, lucrat din lut, pe care se află o statuie dublă, cu două capete. Unul dintre acestea este un cap de taur, iar celălalt un cap de femeie cu faţa acoperită de o mască rituală. Manifestarea artistică de acum 6000 de ani era legată de un cult al fecundităţii şi fertilităţii. Sanctuarul de la Parţa este reconstituit aproape la scară, fiind un unicat în Europa. Colecţiile acestei secţii acoperă o lungă perioadă istorică de la paleolitic şi până la civilizaţia fierului. Între acestea remarcăm expoziţia de urne funerare din Banat, dar şi reconstituirea a trei zone de locuit: o peşteră şi două case.

 

muz ban-ist-smallSecţia de istorie

Secţia de istorie are deschisă numai partea de Epocă Modernă şi Contemporană şi prezintă dezvoltarea economică a Banatului, dar şi răscoalele prin care acesta a trecut începând cu secolul al XVIII-lea şi până la mijlocul secolului XX. După 1716 în Banat se realizează o trecere bruscă de la feudalism la epoca modernă, marcată atât de frământări sociale cât şi de progrese remarcabile.

Printre obiectele expuse pot fi văzute un aparat automat pentru dulciuri, o machetă a aparatului de zbor al lui Traian Vuia, maşini de calculat, machete ale primului troleibuz şi al primului tramvai construit la Timişoara şi multe altele. Expoziţia surprinde viaţa politică din anii interbelici, lupta împotriva revizionismului, cel de-al II-lea război mondial şi instaurarea regimului comunist.

 

Secţia Ştiinţele Naturii

muz ban-mineralogie-smallPatrimoniul natural al Banatului, cu aspectele sale diverse, este prezentat la Secţia de Ştiinţele Naturii, care continuă tradiţiile Societăţii de Ştiinţele Naturii din Timişoara, înfiinţată în perioada 1873-1918. Expoziţiile permanente sunt cele de Flora şi fauna Banatului, Evoluţia omului, Evoluţia vieţuitoarelor, precum şi Mineralogie estetică. Expoziţii temporare sunt numeroase. Secţia de Ştiinţele Naturii dispune de piese numeroase, extrem de valoroase şi reprezentative, structurate pe colecţii: Colecţia de roci şi minerale, Colecţia de paleontologie, Colecţia de plante presate (Herbarul), Colecţia de fluturi, Colecţia de gândaci, Colecţia de păsări, ouă şi oase, precum şi altele de anvergură mai mică. Dintre personalităţile care au contribuit la desăvârşirea colecţiilor amintim pe dr. Lajos Kuhn (1844-1900), Dionisie Linţia (1880-1952), Emil Nadra (1904-1978), dr. Frideric König (1910-2002).

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  August 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna