Comenduirea Garnizoanei Timişoara

În 1727 apare deja pe planurile oraşului, fiind numită “Generalatul Nou”. În 1752 avea la partea din faţă, dinspre piaţă două nivele şi o locuinţă la mansardă.

Pe planurile detaliate din acel timp apare ca o casă cu un etaj şi mansardă. La parter erau bucătăria, grajdurile, camerele pentru servitori şi ordonanţe. La etaj erau încăperi de locuit, spaţii de reprezentanţă şi arhiva. La mansardă erau încăperi de locuit şi depozite.

În zona acoperişului, cele trei travei marcând intrarea de la parter, erau accentuate printr-un fronton triunghiular. Frontonul apare şi pe gravurile de după 1853. Dar mansarda nu mai exista, poate ca urmare a distrugerilor din timpul asediului din 1849 . 

Pe fotografiile din anii 1880 -1900 frontonul din zona etajului nu mai apare. În schimb se construiesc la parter trei arcade (în dreptul intării şi în dreapta şi stânga acesteia), peste care se amenajează o terasă la etajul I.

Astăzi numai arcada din mijloc, prin care se accede în clădire, se mai păstrează. Celelalte două, din dreapta şi din stânga,  au fost închise.

Este utilă această pagină?