Complexul Piarist a fost construit  în stilul anilor 1900 (curentul Secession) de către arhitectul Alexander Baumgartenși constructorul Arnold Merbl. Diriginte de lucrări şi coautor al proiectului a fost arhitectul László Székely.

Este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului anilor 1900 din Timişoara. 

La biserică se remarcă elementele eclectice şi de istorism, de exemplu contraforţii falşi ai turnului, sau coiful conic al turnului. Totuşi, este singura biserică din Timişoara care se înscrie în mod clar în „arhitectura 1900”.  În acea perioadă, pentru biserici erau preferate neogoticul sau neoromanicul, fiind mai sobre şi mai impunătoare. Aspectul Secession se menţine în bună parte şi în interiorul bisericii.

Intrând în curtea complexului se observă dispunerea interesantă a bisericii în cadrul complexului piarist: nava şi corul bisericii sunt dispuse oblic faţă de corpurile de clădire învecinate, făcând cu acestea un unghi de 45 grade şi înaintând spre centrul curţii.

În perioada dictaturii comuniste în edificiu au funcţionat spaţii de învăţământ ale Institutului Politehnic.

Clădirea a fost retrocedată în 2006 Episcopiei Catolice, care o utilizează drept seminar, în prezent aici funcţionează Liceul Teologic Romano-Catolic "Gerhardinum".

Este utilă această pagină?