Construcția a început în 1735. În 1752, aparţinea consilierului Camerei Aulice Ungare von Deschan (de Jean), care a fost probabil şi comanditarul iniţial al casei. În 1802 (sau1810 după alte surse) - corpul de casă de pe latura de sud, cu intrarea principală, este reconstruit.

1828 – aparţinea lui Georg Mancziarly (Manzsarly pe alte documente). Laturile de nord, de est şi de vest păstrează volumetria iniţială, cu două niveluri, tipică pentru construcţiile urbane din barocul provincial austriac.

A fost una dintre cele mai mari clădiri particulare din secolul al XVIII-lea. Corpul dinspre str. Proclamaţia de la Timişoara a fost reclădit în stil clasicist. În casă a funcţionat din 1843 primul cazino timişorean.

Anton Deschan von Hansen şi-a pierdut prima nevastă în epidemia de ciumă din perioada 1737-1738. În memoria ei a comandat Statuia Sfintei Treimi („monumentul ciumei”) la Viena. După sosirea la Timişoara, coloana a fost expusă în 1740 în faţa casei sale timp de 12 ani, ulterior fiind mutată la locul din Piaţa Unirii pe care îl are şi azi.

Este utilă această pagină?