Clădirile Universităţii Politehnice Timişoara

Venind din Piața Nicolae Bălcescu spre centrul Timișoarei, ne atrage privirea o clădire istorică, cu decoraţiuni de origine bizantină, retrasă de la stradă, construită în stil neoromânesc. Este Facultatea  de Mecanică, prima clădire a Şcolii Politehnice, realizată după planurile arhitectului Duiliu Marcu.

La inaugurarea ei, în anul 1923,  au participat  Regele Ferdinand şi  Regina Maria, precum şi alte personalităţi ale României de la acea vreme. O placă de marmură, amplasată pe colţul clădirii, subliniază acest moment important al vieţii universitare din Timişoara.

De la înființarea sa și până în prezent Universitatea Politehnică Timişoara a  purtat mereu stindardul excelenței, al inovării și al performanței, atât în procesul educațional, cât și în cercetare. Astăzi peste 13.000 de  studenţi frecventează  anual cursurile acestei universități.
In continuarea bulevardului Mihai Viteazu, până la intersecția cu râul Bega, sunt și alte corpuri de clădire, mai noi, ale Politehnicii. Dacă traversăm Podul Mihai Viteazu ajungem imediat în centrul Timișoarei.

Este utilă această pagină?