Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Parcul Rozelor


doris tystermann micSituat în centrul oraşului Parcul Rozelor reprezintă una din atracţiile Timişoarei. Faima Timişoarei de oraş al parcurilor sau oraş al trandafirilor este în mare măsură datorată acestui parc.

Spre sfârşitul secolului al 19-lea, pe actualul amplasament al parcului, Wilhelm Mühle şi Wenceslas Franz Niemitz, arhitecţi  peisagişti renumiţi şi cultivatori de plante ornamentale, puneau bazele unei întinse grădini - Grădina Regală de Trandafiri de la Timişoara. Trandafirii Timişoarei erau exportaţi în întreaga Europă, deseori spre destinaţii precum Viena sau Budapesta. 

Grădina în stil englezesc şi franţuzesc se întindea pe 9 hectare şi a fost inaugurată la 19 iulie 1891, cu ocazia Expoziţiei Universale pentru
trandafiri1-smIndustrie şi Agricultură din Timişoara. Însuşi regele Franz Joseph
a vizitat Grădina Regală la 16 septembrie 1891. Astfel Timişoara devenea renumită ca oraş al trandafirilor deja la începutul sec. 20.

În perioada primului război mondial parcul a fost complet distrus, devenind doar un loc unde păşteau caii cavaleriei.

Parcul actual a fost amenajat în anul 1928, din iniţiativa Uniunii Amicii Rozelor din România, prin strădania familiei col. I. Sâmbeteanu, preparativele de organizare ale parcului fiind conduse de Arpad Mühle, împreună cu directorul horticol arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticoli bănăţeni. Arpad Mühle, grădinar al Timişoarei, fiul lui Wilhelm Mühle, a dus mai departe tradiţia de florari a familiei Mühle, înregistrând 13 noi soiuri de trandafiri pe plan internaţional, devenind cel mai de seamă rozerist al ţării la acea vreme.

trandafiri6-smNoul parc a fost inaugurat în anul 1934, a primit denumirea de rozariu şi se întindea pe o suprafaţă de peste 25.000 mp., fiind la acea dată cel mai mare rozariu din sudestul Europei.

Rozariul conţinea 1200 de soiuri şi specii de tradafiri, multe fiind rarităţi sau noutăţi pe plan mondial.
O mare parte din trandafiri au fost achiziţionaţi din străinătate prin sponsorizări ale unor doamne din Timişoara. 

În anul 1941 Institutul Botanic de la Cluj se mută la Timişoara, iar Parcul Rozelor trece în subordinea acestuia. 

În cel de-al doilea război mondial parcul se distruge din nou. După război rozariul este reabilitat, varietăţile dispărute fiind înlocuite cu exemplare din producţia proprie sau exemplare importate.

rozelor5-mÎn anii 1954-1955 se construieşte amfiteatrul în aer liber din centrul parcului. Teatrul de vară este şi astăzi un loc iubit de către timişoreni. Pe scena acestuia se desfăşoară anual festivaluri în aer liber, precum Festivalul Inimilor în luna iulie, sau  Festivalul de Operă şi Operetă  la sfârşitul lui august sau Ruga Timişoarei, la mijlocul lunii septembrie.

În anul 1965 se fac noi plantaţii şi se realizează un catalog al trandafirilor din parc. Parcul Rozelor a fost modernizat în anii 2011 – 2012 şi au fost plantaţi noi trandafiri, numărul soiurilor ajungând din nou la peste 1200.


trandafiri5-smTimişoara sărbătoreşte începând din anul 2009, „Ziua Trandafirului”, în fiecare ultimă zi de joi a lunii mai.

În decursul timpului parcul a avut diverse denumiri, precum: parcul Franz-Joseph (Franz Joseph Park), Rozariul Regina Maria (Königin-Maria-Rosarium), Grădina Trandafirilor (Rosengarten), Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură şi Odihnă, Parcul Ștefan Plăvăț şi în prezent Parcul Rozelor.

 

wilhelm muhle

arpad muhle

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  August 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna