Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Complexul Piarist

complexul piaristilor2 smallAdresă
Piaţa Regina Maria 1

Datare
Construit între 1908 – 1909

Stil arhitectural

Stilul anilor 1900, curentul szeceszió.

- arhitect Alexander Baumgarten,
- constructor Arnold Merbl,
- diriginte de lucrări şi coautor al proiectului arh. László Székely.

Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului anilor 1900 din Timişoara. Impozantul ansamblu este flancat de trei străzi importante ale centrului actual al Timişoarei.

piaristi-smallLa biserică se remarcă elementele eclectice şi de istorism – de ex. contraforţii falşi ai turnului, sau coiful conic al turnului. Totuşi este singura biserică din Timişoara care se înscrie în mod clar în „arhitectura 1900” - căci, chiar şi în acea perioadă, pentru biserici erau preferate neogoticul sau neoromanicul, fiind mai sobre şi mai impunătoare (forme deja „verificate”). Aspectul Secession se menţine în bună parte şi în interiorul bisericii.

Intrând în curtea complexului (dinspre Bvd. Republicii) se observă dispunerea interesantă a bisericii în cadrul complexului piarist: nava şi corul bisericii sunt dispuse oblic faţă de corpurile de clădire învecinate, făcând cu acestea un unghi de 45 grade şi înaintând spre centrul curţii.

Alte informaţii

În perioada dictaturii comuniste în edificiu au funcţionat spaţii de învăţământ ale Institutului Politehnic.

Clădirea a fost retrocedată în 2006 Episcopiei Catolice, care o utilizează drept seminar, în prezent aici funcţionează Liceul Teologic Romano-Catolic "Gerhardinum".

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna