Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Fostul Liceu de Stat de Fete

liceul carmen sylva smallDenumire actuală
Liceul Pedagogic „Carmen Silva”

Adresă
Bd. C. D. Loga nr.45

Datare
Aut. de construire 3.04.1902, terminat 1903.

Arh. Lipot (Leopold) Baumhorn, colaborator arh. Jakob Klein, constructor Karl Hart.

Stil arhitectural

Stilul anilor 1900, utilizând elemente de limbaj plastic ale goticului englez – în maniera utilizată în perioada Reginei Victoria.
Elementele neogotice şi chiar neoromanice sunt definitorii pentru clădire; la o observare mai atentă se observă însă şi destule elemente ale „arhitecturii 1900”, cum ar fi măştile de femeie.

Foarte frumos este corpul de clădire cu intrarea principală (dinspre Bvd. C. D. Loga), deşi întregul complex (cu mai multe corpuri de clădire clar separate) beneficiază de o tratare artistică unitară.

Unele dintre interioare sunt frumoase, mai ales casa scărilor.

Împrejurimi

Întregul Bulevard C. D. Loga a apărut după 1900 pe spaţiul liber rezultat după defortificare (demolarea sistemului defensiv, practic a a zidurilor cetăţii).

Oportunitatea de a dispune de atât de mult teren liber într-o zonă ultracentrală a fost folosită corect de administraţia oraşului; în acea perioadă primar era Karl (Carol) Telbisz. O bună parte din spaţiul rezultat a fost folosit pentru ridicarea unor unităţi de învăţământ noi, moderne. Acest lucru este valabil mai ales pentru spaţiul rezultat între Cetate şi Fabric (adică la est de centrul istoric).

Pe Bvd. C. D. Loga, mergând în direcţia Piaţei Victoriei, se pot vedea însă şi zeci de vile de locuit (zonă rezidenţială) apărute în perioada interbelică; majoritatea aparţin cubismului, dar există şi câteva exemple reuşite de arhitectură neoromânească şi chiar câteva clădiri cu influenţe Secession sau eclectice-istoriste.

Acces

Accesul pe Bvd. C. D. Loga se poate face fie dinspre Prefectură, fie dinspre Piaţa Victoriei. Accesul cu mijloacele de transport în comun se face cel mai facil dinspre Prefectură (staţie pentru multe linii de tramvaie, toate fac conexiunea cu zona ultracentrală – Piaţa Libertăţii) sau dinspre Bvd. Michelangelo (staţie de autobuze şi firobuze în spatele Poştei şi Băncii Naţionale).

Această zonă cu funcţiune mixtă (vile de locuit şi scoli) nu are un trafic prea mare, mai ales pe străzile laterale; există multe grădini şi parcuri, multă vegetaţie şi umbră. Prin urmare zona este ideală pentru a fi vizitată cu bicicleta.

 


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna