Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Palatul Episcopiei Romano-Catolice

palatul episcopiei ro-cat-small

Adresă
Str. Augustin Pacha nr. 4


Datare,  denumiri şi funcţiuni istorice

Clădirea era în construcţie  începând din 1743.

În anul 1746 – 47 apar pe planurile oraşului colţurile de nordvest şi de sudest ale edificiului actual.

În 1748 - apare planul complet al clădirii.

În 1752 - construcţia încă nu era terminată. Se numea
Casa Camerală Nouă şi adăpostea “Serviciul de Contabilitate”.

poarta baroc-smÎn 1758 - se numea Casa Provincială Nouă, colţul din nord-est fiind deja locuit de către episcopul catolic, în rest funcţiuni administrative.

Din 1783 reşedinţă definitivă a episcopului catolic.


Stil arhitectural şi aspecte de unicitate

Palatul Episcopiei Romano-Catolice este una dintre cele mai reprezentative construcţii baroce din Timişoara.

Formele care marchează  acoperişurile din colţurile de nordvest şi de sudvest ale clădirii, constituie capodopere ale arhitecturii baroce.

Remarcabil este portalul baroc, cu unele elemente rococo, care subliniază intrarea în clădire, pe Str. Pacha.

 

 

episcopie-placa intrare-smallEpiscopia catolica de Timişoara este considerată succesoarea episcopiei de Cenad, înfiinţată încă din 1030. Primul episcop a fost Gerhard de Sagredo, care a fost ucis de către rebelii păgâni la Buda în 1046; a fost sanctificat, şi de atunci muntele ce se ridică abrupt deasupra Dunării la Budapest îi poartă numele: „Géllerthegy” (muntele lui Gerhard).

Cea mai dificilă perioadă pentru această dioceză a fost ocupaţia turcească. După instaurarea administraţiei austriece în 1716 şi sosirea multor colonişti catolici, sediul a fost mutat la Timişoara. În perioada 1716 – 1918 au sosit la Timişoara călugări din mai multe ordine catolice – iezuiţi, franciscani, piarişti, mizericordieni, surorile de Notre Dame, salvatorieni; aceste ordine au avut o influenţă foarte mare asupra dezvoltării oraşului în secolele XVIII-XIX, unele (salvatorienii) sunt active şi azi.

O a doua perioadă dificilă a început odată cu comunismul. Ordinele catolice au fost interzise, episcopul Pacha a fost întemniţat iar episcopia însăşi a fost desfiinţată – până în 1990 a funcţionat ca simplu decanat (protopopiat). A fost reactivată după 1990; unele dintre fostele proprietăţi ale episcopiei, răsfirate prin întregul oraş, au fost retrocedate în ultimii ani.

Tipică pentru episcopia catolică de Timişoara este compoziţia etnică extrem de eterogenă a credincioşilor: maghiari, germani, români, croaţi, slovaci, bulgari, cehi, italieni etc.


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna