Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Primaria Veche

primaria veche-sDenumire actuală

Primăria Veche

Adresă

Piaţa Libertăţii 1

Datare  şi funcţiuni istorice

24.12.1731(s-a pus piatra de temelie) – . A fost  Primăria Comunităţii Germane, denumită şi „Primăria Nouă”.

1781 -  Primăria Oraşului Liber Regal Timişoara.

1782 -  reconstruită constr. Josef Aigner.

Deteriorată în urma bombardamentului de artilerie 1849

1853 - data pe proiectul pentru noua faţadă, cea existentă şi în prezent.

Cca. 1935 – reparaţii.

1949 - mutarea primăriei în sediul actual

Stil arhitectural

Eclectic, cu elemente clasiciste, tipic pt. perioada de la  jum. sec. al XIX-lea. Din p.d.v. al compoziţiei plastice, parterul funcţionează ca bază pentru pilaştrii pe două niveluri de la et. I şi II.

Alte informaţii

placa araba-smallLângă intrarea principală, la dreapta ei, este montată o inscripţie din perioada otomană, unica mărturie a stăpânirii otomane existentă în oraş (exceptând piesele muzeale depozitate la Muzeul Banatului). Majoritatea cercetătorilor consideră că inscripţia se referă la baia turcească existentă pe latura de est a pieţei, în dreptul inersecţiei dintre străzile actuale Alecsandri şi Praporgescu. Inscripţia este scrisă cu caractere arabe, în limba turco – osmană, o limbă conţinând 60 – 80% de cuvinte care sunt împrumuturi din limbile arabă şi persană, şi de aceea foarte greu de înţeles, sau chiar de neînţeles, pentru turcii contemporani nouă.

Având dimensiunile de ca. 30 x 12 m, baia era una dintre cele mai mari construcţii din Timişoara otomană (Marea Moschee abia avea 30 x 17 m). Încă din 1555  s-au luat măsuri pentru construirea de băi, care la musulmani aveau şi funcţiuni rituale. Aceasta în timp ce, după anul 1500, în occident a existat tendinţa de a se închide băile publice, din cauza răspândirii bolilor venerice exotice, în urma molipsirilor datorită călătoriilor pe noi continente.

În anul 1753 în primărie funcţiona o sală de bal. Aceasta era situată la etajul 1, practic în sala de consiliu a Primăriei. În acel moment în oraşul Timişoara existau sute de cârciumi (mai ales datorită numărului mare de soldaţi), în schimb burghezia cu pretenţii avea, la mijlocul secolului al XVIII-lea, puţine locuri decente pentru petrecerile ce se ţineau sâmbătă seara.

În perioada 1848 – 1849, comandantul austriac al cetăţii, baronul de origine croată feldmareşal-locotenent Rukavina von Vidovgrad instalează două tunuri încărcate în faţa primăriei, pentru a descuraja populaţia civilă să întreprindă „gesturi necugetate” (adică revoluţionare). Tunurile nu au ajuns să tragă. În decembrie 1989, în Piaţa Libertăţii s-a tras cu muniţie de război. Furia timişorenilor devenise prea mare pentru a mai putea fi stăvilită cu arme!

Pe frontispiciul clădirii se observă imaginea unei porţiuni din zidul Timişoarei turceşti – se observă un zid de palisadă, întrerupt de „poarta prinţului Eugen”.


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Iunie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
 
    

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna