Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Biserica Catolica din Iosefin

biserica cat iosefin-smallSAU BISERICA PAROHIALĂ ROMANO-CATOLICĂ SF. MARIA DIN IOSEFIN    

Bd. Regele Carol I colţ cu Bd. General Dragalina.

Construcţia a fost începută în 1774 şi terminată în 1775.

În timpul asediului din 1849 a fost avariată, ulterior restaurată. Fleşa turnului s-a construit în 1889.

De asemenea biserica a fost restaurată în 1985.

Biserica a început a fi ridicată la un an după ce cartierul, care avea pe atunci locuitori germani, a primit denumirea de Iosefin. Ea prezintă trăsăturile caracteristice barocului matur cu unele detalii rococo. Clădirea domină construcţiile din împrejurimi atâta vreme cât Iosefinul a avut un aspect rural. Casele aveau faţada scurtă cu fronton către stradă şi faţada lungă, pe o latură a parcelei în curte, ca în satele bănăţene de câmpie. După ce Iosefinul a început să se dezvolte rapid după conectarea Timişoarei la sistemul feroviar central-european, turnul baroc al bisericii părea prea scund. De aceea în 1889 a fost construită fleşa ascuţită a turnului, care există şi astăzi, şi care dă edificiului o svelteţe neobişnuită pentru compoziţiile baroce. Vreme îndelungată ceasul din turnul acestei biserici a fost singurul ceas public din Iosefin, într-o vreme în care, oamenii simpli nu îşi puteau permite să-şi cumpere un ceas.

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Iunie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
 
    

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna