Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Imprimare

Evenimente curente

Eveniment 

Titlu:
Exponatul lunii august 2021 la Muzeul Național al Banatului
Cand:
01.08.2021 - 31.08.2021 10.00 h - 18.00 h
Unde:
Muzeul Naţional al Banatului - Timişoara
Categorie:
Muzeul National al Banatului

Descriere

Exponatul lunii august: Vază de Cristal
-fabrică din Cehoslovacia, perioada interbelică-

Această vază de cristal provine din donațiile familiei prof.dr. Horia Vermeșan de obiecte din sticlă și mobilier, care ilustrează gustul burgheziei și aristocrației din Banat în amenajarea interioarelor în perioada 1850-1940. Realizată în Cehoslovacia, țară renumită pentru producția de sticlă, această vază este un obiect de design, creat între cele două războaie mondiale pentru un public rafinat și cu apetență pentru artele decorative.
Născut în anul 1945 într-o familie de colecționari, prof. dr. Horia Vermeșan, medic ortoped și membru al Academiei de Științe Medicale din România, reprezintă a treia generație de colecționari, descendenți ai protopopului Virgil Musta din Oravița, cu interes pronunțat pentru mobilier, ceasuri, icoane românești și pictură europeană veche, numărându-se printre cei mai avizați colecționari de artă din Timișoara postbelică. Preocupat de promovarea patrimoniului mobil și conservarea memoriei unor artiști contemporani, prof.dr. Horia Vermeșan a editat două cataloage de artă dedicate pictorului Virgil Demetrescu Duval (1930-2005) și Alfons Vezoc, violonist și pictor (1934-2015).
Multe piese provin din colecția Annunziata Rosenzweig din strada Doja (cartierul Elisabetin) și din proprietatea lui Francisc Nedavnik, un personaj important pe piața de artă din Timișoara socialistă. Bomboniere, vaze, carafe, boluri din sticlă și scrumiere din diverse ateliere central-europene atestă circulația acestora în fostele teritorii ale monarhiei austro-ungare și gradul înalt de civilizație urbană din Banat.

Compartimentul de Arte Vizuale
Colecția de ceramică-sticlă-metale, nr. inv. 368
Proveniență: Donație familia prof.dr. Horia Vermeșan
Datare: Perioada interbelică
Dimensiuni: înălțime 19 cm, diametru 13 cm
Text: Marius Cornea

Locatie

Harta
Loc de desfășurare:
Muzeul Naţional al Banatului
Strada:
Piaţa Huniade nr. 1 (în prezent la Bastion)
Cod Postal:
300002
Oras:
Timişoara
Judet:
Timiş
Tara:
Tara: ro

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Septembrie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna