Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Štampa

Evenimente curente

Event 

Title:
Exponatul lunii august 2021 la Muzeul Național al Banatului
When:
01.08.2021 - 31.08.2021 10.00 h - 18.00 h
Where:
Muzeul Naţional al Banatului - Timişoara
Kategorija:
Muzeul National al Banatului

Description

Exponatul lunii august: Vază de Cristal
-fabrică din Cehoslovacia, perioada interbelică-

Această vază de cristal provine din donațiile familiei prof.dr. Horia Vermeșan de obiecte din sticlă și mobilier, care ilustrează gustul burgheziei și aristocrației din Banat în amenajarea interioarelor în perioada 1850-1940. Realizată în Cehoslovacia, țară renumită pentru producția de sticlă, această vază este un obiect de design, creat între cele două războaie mondiale pentru un public rafinat și cu apetență pentru artele decorative.
Născut în anul 1945 într-o familie de colecționari, prof. dr. Horia Vermeșan, medic ortoped și membru al Academiei de Științe Medicale din România, reprezintă a treia generație de colecționari, descendenți ai protopopului Virgil Musta din Oravița, cu interes pronunțat pentru mobilier, ceasuri, icoane românești și pictură europeană veche, numărându-se printre cei mai avizați colecționari de artă din Timișoara postbelică. Preocupat de promovarea patrimoniului mobil și conservarea memoriei unor artiști contemporani, prof.dr. Horia Vermeșan a editat două cataloage de artă dedicate pictorului Virgil Demetrescu Duval (1930-2005) și Alfons Vezoc, violonist și pictor (1934-2015).
Multe piese provin din colecția Annunziata Rosenzweig din strada Doja (cartierul Elisabetin) și din proprietatea lui Francisc Nedavnik, un personaj important pe piața de artă din Timișoara socialistă. Bomboniere, vaze, carafe, boluri din sticlă și scrumiere din diverse ateliere central-europene atestă circulația acestora în fostele teritorii ale monarhiei austro-ungare și gradul înalt de civilizație urbană din Banat.

Compartimentul de Arte Vizuale
Colecția de ceramică-sticlă-metale, nr. inv. 368
Proveniență: Donație familia prof.dr. Horia Vermeșan
Datare: Perioada interbelică
Dimensiuni: înălțime 19 cm, diametru 13 cm
Text: Marius Cornea

Venue

Map
Loc de desfășurare:
Muzeul Naţional al Banatului
Street:
Piaţa Huniade nr. 1 (în prezent la Bastion)
ZIP:
300002
City:
Timişoara
State:
Timiş
Country:
Country: ro

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Septembar 2021  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
  
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna