Palatul Neptun
Este amplasat pe Splaiul Nistrului 1, iar arhitect a fost László Székely. Clădirea a avut autorizaţia de construire din 3.03.1912 şi era finalizată în 1914.
Depăşind podul peste Bega, venind din Cartierul Cetate spre Piaţa Traian, ne atrage privirea clădirea impunătorare a Palatului Neptun.
Numele de "Neptun" provine de la faptul că clădirea a adăpostit multă vreme o baie publică de mari dimensiuni, care avea şi un bazin de înnot (Baia Neptun, Hungária Fürdö). Iniţial clădirea trebuia să adăpostească o mare cefenea, la care însă s-a renunţat.
La Palatul Neptun, ca şi la alte opere ale arhitectului Székely, compoziţia clădirii este dominată de volumele mari, jucate, ale acoperişurilor. Székely a fost arhitetul şef al oraşului începând din 1903. Dintre arhitecţii timişoreni ai acestei perioade, Székely este cel care a proiectat cele mai multe construcţii.
La Palatul Neptun faţada principală, orientată spre pod, este dominată de un amplu fronton cu forme unduite. Pe fronton, încadrat de o decoraţie în formă de ghirlandă geometrizată corespunzând ultimei faze a arhitecturii anilor 1900, curentul szeceszió, se văd iniţialele arhitectului L S. Clădirea nu numai că a fost proiectată, dar ea a şi aparţinut arhitectului.
Faţadele laterale sunt ritmate de semicoloane dorice pe două niveluri (la nivelul etajelor I şi II), susţinute pe console, o licenţă tipică pentru arhitectura anilor 1900, care nu mai respectă regulele stricte ale ordinelor clasice.
Sub marele fronton de pe faţada principală, ferestrele sunt ancadrate de pilaştri ionici cu capitele plate, un motiv decorativ care va marca întreaga creaţie ulterioară a arhitectului Székely, mai ales pe cea de după Primul Război Mondial .
Cauta in site
Fotografii din Timișoara
Fotografii din Banat
Curs valutar
- 1