Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Monumentul Sf. Maria

There are no translations available.

monumentul sf. maria-2 smallLocaţie: Piaţa Sf. Maria, inaugurat 1906, sculptor György Kiss, arh. László Syékely

Monumentul prezintă o expresie plastică sobră, în stilul anilor 1900, curentul szeceszió eclectic, cu elemente neoromanice şi gotice.

O legendă afirmă că monumentul a fost ridicat pe locul în care Gheorghe Doja (Dózsa), conducătorul în războiul ţărănesc înfrânt la Timişoara, ar fi fost executat în 1514. 

Doja,  „Regele ţăranilor”, a fost pus pe un tron de fier şi încoronat cu o coroană, ambele înroşite în foc. Carnea sa, smulsă cu cleşti înroşiţi în foc, ar fi fost dată spre mâncare căpitanilor săi. Călugărilor iezuiţi, care cântau imnuri religioase, li s-ar fi arătat chipul blând al Fecioarei Maria. Legenda are o mică hachiţă: Ordinul Iezuiţilor a fost întemeiat abia în 1533 – 1540. În 1514 nu existau călugări iezuiţi!

O altă legendă povesteşte că execuţia a avut loc lângă castel, de la o fereastră a căruia conducătorii nobilimii, Zápolya şi Báthory, ar fi privit sinistrul spectacol. Atunci execuţia nu putea avea loc pe amplasamentul actualei pieţe, care e situată prea departe de castel.

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Septembar 2021  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
  
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna