Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Casa Turcească (Casa Dissel)

There are no translations available.

Deoarece în Maierele Vechi (azi Cartierul Elisabetin) au existat primele trei parcele ocupate cu construcţii la 1750 (Capela Rosalia ridicată în 1739-1740, casa căpitanului inginer Dissel (Distel) şi Cambiatura,locul de schimb al cailor de poştă), circulă numeroase legende despre acest cartier.

Singura dintre cele trei construcţii care se păstrează până astăzi şi care este numită şi menţionată în lista documentelor  istorice drept „Casa Turcească” este casa inginerului Dissel, situată pe str. E. Celebi la numărul 2.
Despre această casă circulă cele mai multe legende.

Se afirmă că aici şi-ar fi avut haremul un paşă. Un tunel ar conduce de la această casă până în cartierul Cetate, un altul pe malul Dunării vizavi  de Belgrad. Se spune, că în perioada dictaturii comuniste mai mulţi disperaţi au căutat tunelul care duce la Belgrad, pentru trece astfel peste „Cortina de Fier” şi a evada din „Lagărul Socialist”. Când clădirea a fost restaurată bineînţeles că nu s-a găsit nici un tunel. 

S-a constatat că, indiscutabil, cărămizile din care este construită casa sunt austriece, corespunzând perfect normelor de construire austriece din sec. al XVIII-lea.

Inginerul Dissel, căruia i-a aparţinut casa, a fost numit căpitan în anul 1733 şi a devenit maior în 1747. Ca inginer ofiţer, Dissel a participat la construirea fortificaţiilor timişorene, dar şi la construirea Bisericii Misericordienilor şi a domului din actuala Piaţa Unirii între anii 1736 şi 1750.
Unele surse îl numesc „autorul” domului din Piaţa Unirii.

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Septembar 2021  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
  
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna